Stookolie bovengronds

De controle van de stookolietank

Als het huis wordt verwarmd met mazout, moet de stookolietank conform de wettelijke bepalingen zijn, zodat de bodem niet verontreinigd kan worden. Na controle van een bovengrondse of ondergrondse stookolietank ontvangt u een certificaat en wordt de stookolietank gemarkeerd met een gekleurde dop of merkplaatje. Bij de verkoop moet u dat certificaat voorleggen indien het beschikbaar is. 

Indien het attest niet beschikbaar is, is het aangeraden om alsnog een keuring te laten uitvoeren, wilt u later niet aansprakelijk gesteld worden voor fouten voorafgaande of na de de verkoop.

+ Wanneer heb ik een keuring nodig en is er een verschil tussen bovengronds of ondergrondse tanks en waarom maakt 6.000 liter of minder een verschil?

Het is niet verplicht om een keuringsattest te laten opmaken van de centrale verwarming of stookolietank bij de verkoop van een woning. Het is evenwel sterk aangeraden om toch het keuringsattest en de onderhoudsverplichtingen na te gaan indien beschikbaar. Waar moet u op letten? 

--  De tank heeft een kleiner inhoud dan 6.000 liter:

De eigenaar heeft volgende onderhoudsverplichtingen:

  • Een ondergrondse stookolietank moet om de 5 jaar gecontroleerd worden.
  • Een bovengrondse stookolietank moet sinds 1 maart 2009 na ingebruikname niet meer periodiek gecontroleerd worden. Alleen de controle bij de plaatsing is verplicht.

 

Hebt u een bovengrondse tank die vóór 1 maart 2009 in gebruik werd genomen? Dan bepaalt de ‘datum voor volgende controle’ op het laatste onderhoudsattest of er nog controle nodig is.

Staat er op het laatste onderhoudsattest dat de volgende controle op 1 maart 2009 of een latere datum moet gebeuren? Dan bent u niet meer verplicht uw tank periodiek te laten keuren.

Staat er op het laatste onderhoudsattest dat de volgende controle op een datum vóór 1 maart 2009 moet gebeuren? Dan bent u verplicht de bovengrondse tank nog een laatste keer te laten controleren.

-- De tank heeft een grotere inhoud dan 6.000 liter:

De eigenaar heeft volgende onderhoudsverplichtingen.

Een ondergrondse stookolietank moet:

  1. om de 2 jaar een beperkt onderzoek ondergaan (dit moet jaarlijks gebeuren als de tank in een waterwingebied of beschermingszone ligt) en
  2. om de 15 jaar een grondig algemeen onderzoek ondergaan (dit moet om de 10 jaar gebeuren als de tank in een waterwingebied of beschermingszone ligt). Ondergrondse tanks van gewapende, thermohardende kunststof zijn vrijgesteld van het grondig algemeen onderzoek.

 

Een bovengrondse stookolietank moet

  1. om de 3 jaar een beperkt onderzoek ondergaan
  2. en, als de tank een inhoudsvermogen van meer dan 20.000 liter heeft, bijkomend om de 20 jaar een algemeen onderzoek ondergaan.

+ Is mijn tank in de kelder een ondergrondse tank?

Een ‘ondergrondse tank’ is een tank die in de grond is ingegraven. Een tank in een kelder is dus een ‘bovengrondse tank’.

+ Wat betekenen de verschillende kleurcodes van de doppen?

Groen:

  • Een groene score geeft aan dat de stookolietank in orde is en voldoet aan de wettelijke bepalingen.

 

Oranje:

  • Een oranje score geeft aan dat de stookolietank niet langer voldoet aan de wettelijke bepalingen, maar dat de vastgestelde gebreken geen aanleiding geven tot verontreiniging buiten de stookolietank. Je moet de vastgestelde gebreken binnen een periode van 5 maanden herstellen en opnieuw laten keuren.

 

Rood:

  • Een rode score geeft aan dat er een ernstig probleem is met de stookolietank en deze moet dringend hersteld of vervangen worden, of buitengebruik worden gesteld. De melding van een rode score dient binnen 14 dagen na vaststelling te worden gemeld aan de Vlaamse Milieumaatschappij.

+ Wat indien er bij verkoop geen keuringsattest beschikbaar is?

Opgelet voor de koper: Kan de verkoper van de woning geen keuringsattest voorleggen van een tank groter dan 6000 liter, dan heeft de verkoper zich niet aan de onderhoudsverplichtingen gehouden en dan wordt u als koper aangeraden de verkoper te vragen zich in orde te laten stellen met de geldende regelgeving. Op deze manier kan worden vermeden dat verantwoordelijkheden uit het verleden ten laste van de koper worden gelegd met soms hoogoplopende kosten, welke best en tijdig kunnen vermeden worden.

Opgelet voor de verkoper: is er geen keuringsattest voorhanden, dan kan de koper u na de verkoop aansprakelijk stellen voor eventuele schade en deze op de verkoper verhaalt. Bij een geldig attest bij verkoop worden deze claims nietig. 

Er wordt verder ook aangeraden de notaris van de situatie in kennis te stellen en de stand van zaken in de akte op te nemen. Vermits bij het verlijden van de akte beide partijen (samen met de notaris) de akte voor akkoord handtekenen, worden betwistingen (en mogelijk bijkomende kosten) achteraf vermeden.

+ Hoe verloopt een inspectie?

Tijdens een inspectie wordt aandacht gegeven aan de volgende zaken:

  •  Aanwezigheid van water en slib
  • Het meten van de dikte van de wand
  • Visuele inspectie van de installatie en desnoods met ultrageluid en/of een camera de onderdelen nakijken die niet zichtbaar zijn
  • Goede werking van het lekdetectiesysteem controleren
  • Het overloopbeveiligingssysteem nakijken op de goede werking