Epc-attest

EPC-attest

U wenst uw woning te verkopen op te verhuren? 

Een zoekertje online of in een krantje, op affiche of via een makelaar? De verkoper maar ook de verhuurder is verplicht om in advertenties het EPC-label (van A+ tot F) te vermelden.

Het EPC informeert mogelijke kopers of huurders vooraf over de energiezuinigheid van de woning. Wij kunnen u snel en efficiënt een EPC-attest bezorgen en onze deskundigen begeleiden u van begin tot einde om een zo gunstig mogelijk attest te bekomen.

Iedereen die een gebouw met slechte energieprestatie (label E of slechter) overdraagt (dus bij verkoop, erfpacht, opstalrecht) moet in de publiciteit trouwens ook vermelden dat er een renovatieverplichting op de wooneenheid rust!

 

Lees hieronder hoe onze energiedeskundigen u door dit proces kunnen begeleiden: 

 

+ Wanneer heb ik een EPC attest nodig, en wat is een EPC-residentieel??

Is uw woning maximaal 10 jaar oud en hebt u een ‘EPC Bouw’ dat nog geldig is, dan moet dat ‘EPC Bouw-attest’ gebruikt worden bij verkoop of verhuur.

In alle andere gevallen moet u een ‘EPC Residentieel’ laten maken. Na een verbouwing waarbij ook aan EPB-eisen voldaan moest worden, moet bij verkoop of verhuur ook een ‘EPC Residentieel’ opgemaakt worden.

Uitzonderingen:

Als in het kader van echtscheiding of de beëindiging van een (al dan niet wettelijke) samenwoning er een notariële overdracht in volle eigendom van een deel van die volle eigendom plaatsvindt tussen natuurlijke personen die allen al eigenaar zijn van het residentieel gebouw en waarbij minstens 1 van hen daar zijn hoofdverblijfplaats heeft en behoudt, dan is er geen EPC-verplichting.

In geval van een notariële overdracht in volle eigendom van een deel van die volle eigendom, tussen natuurlijke personen die allen al eigenaar zijn van 1 residentieel gebouw in kwestie, en waarbij minstens 1 van hen daar zijn hoofdverblijfplaats heeft en behoudt, is er geen EPC-verplichting.

+ Ik heb reeds een attest van in 2018 waarin staat dat het geldig is tot 2028, waarom moet ik een nieuw attest laten opmaken?

Sinds 2019 wordt de energiezuinigheid weergegeven met een EPC-label. Dit label gaat van een rode letter F (slechte score) tot een donkergroene A+ (heel goede score).

+ Wat houdt het attest in?

Naast het epc-label, staat op het EPC-attest ook de energiescore van de wooneenheid in kWh/(m² jaar) (kilowattuur per vierkante meter per jaar). Hoe lager die energiescore, hoe energiezuiniger de wooneenheid is.

In het EPC staan ook aanbevelingen over hoe de wooneenheid nog energiezuiniger gemaakt kan worden. Het EPC legt geen eisen op aan het gebouw.

+ Wat is het verschil tussen een EPC-residentieel-, een EPB- en een EPC-bouwattest?

Een EPC is de afkorting van energieprestatiecertificaat en geeft enkel het geschatte energieverbruik weer van een woning en hoe energiezuinig die woning is.

Het EPC-bouwattest is een onderdeel van de EPB-aangifte en is een uitvoerige beschrijving van alle materialen en installaties die gebruikt zijn bij een nieuwbouw of verbouwing en gaat na of jouw woning voldoet aan de energetische vereisten, en geeft ook het energie-label mee.

Meer in detail:

- EPC-residentieel:

  • Sinds 2019 wordt de energiezuinigheid weergegeven met een EPC-label. Dit label gaat van een rode letter F (slechte score) tot een donkergroene A+ (heel goede score).
  • Op het EPC staat ook de energiescore van de wooneenheid in kWh/(m² jaar) (kilowattuur per vierkante meter per jaar). Hoe lager die energiescore, hoe energiezuiniger de wooneenheid is.
  • In het EPC staan ook aanbevelingen over hoe de wooneenheid nog energiezuiniger gemaakt kan worden. Het EPC legt geen eisen op aan het gebouw.
  • EPC’s die afgeleverd zijn vóór 2019 hebben als titel ‘Energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie’ en zijn helaas niet meer geldig.

- EPC-bouw:

Het EPC Bouw wordt afgeleverd voor bouwprojecten waarbij een E-peil werd berekend (in het kader van de EPB-regelgeving), zoals een nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie. Bij een beperkte verbouwing geldt er geen E-peileis en wordt er dus geen EPC bouw opgemaakt.

 Het EPC Bouw vermeldt

  1. of er al dan niet voldaan wordt aan de verschillende eisen van de energieprestatieregelgeving.
  2. het E-peil. Het toegekende E-peil is definitief. U kunt het E-peil niet opnieuw laten vaststellen. Als u dus na het indienen van de EPB-aangifte nog werken gaat doen, kunt u geen lager E-peil bekomen.
  3. een energielabel: voor woongebouwen waarvoor de verslaggever vanaf 1 januari 2020 een EPB-aangifte indient, wordt naast het E-peil ook een energielabel vermeld. Het label van een nieuwbouwwoning kan daardoor vergeleken worden met het label van een bestaande woning. Scoort de woning E60 of lager, dan spreken we van label A. E60 komt in de meeste gevallen immers overeen met een primair verbruik van 100 kWh/m² per jaar, en dus met een label A bij bestaande gebouwen.

+ Hoe gebeurt een inspectie?

De EPC-deskundige komt ter plaatse en inspecteert de gehele woning, met extra aandacht voor de energieopwekking en in welke mate het gebouw geïsoleerd is. Hij maakt daarop een verslag van de bevindingen en zo bekomt uw woning een label (van A naar F). Hoe uitvoeriger de deskundige de isolatie kan vaststellen en de bewijsstukken dmv facturen zorgen steeds voor een betere score.

+ Wat wordt bedoeld de renovatieplicht vanaf een E-attest?

Nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen (met een EPC-label E of F) worden verplicht om binnen de 5 jaar na aankoop, een schenking, een inbreng in een vennootschap of na vestigen van erfpacht of opstalrecht, de woning grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D. Dit moet bewezen worden met een nieuw EPC. 

+ Mag de huur nog geïndexeerd worden bij een EPC hoger dan D?

Sinds 1 oktober 2023 is een indexering voor de huurwoningen zonder EPC of met een label D, E en F opnieuw toegelaten, maar volgens een aangepaste formule (correctiefactor). Zo krijgen huurders na 1 jaar niet ineens een zeer hoge huurprijs. 

 Hoe je deze correctiefactor kunt berekenen kun je via deze nieuwe versie hier berekenen: BEREKEN

+ Hoe kan ik van een D,E of F naar een C of B?

Helaas, vaak zijn de feiten wat ze zijn, en kan er daar niets aan veranderd worden.

Maar, in de meeste gevallen kan men een (veel) betere EPC-score bekomen door een aantal eenvoudige handelingen en eigen inspanningen:

  • Zoek zoveel mogelijk bewijststukken en leg ze gesorteerd voor aan de EPC-deskundige zodat hij ze kan gebruiken als effectief bewijs.
  • Bij de opmaak van een EPC moet een energiedeskundige zich baseren op bewijsstukken en op wat visueel kan vastgesteld worden (al dan niet na destructief onderzoek door de eigenaar).De energiedeskundige mag helaas geen informatie uit verklaringen gebruiken, enkel bewijzen mogen mee in het verslag worden opgenomen.
  • Hebt u facturen van uitgevoerde isolatiewerken, nieuwe beglazing of ketel? Stel die dan zeker ter beschikking van de energiedeskundige. Als deze documenten voldoen aan bepaalde voorwaarden worden ze gebruikt bij de berekening van de energiescore.

 Wanneer u bij ons een EPC-attest bestelt, krijgt u van ons een uitvoerige handleiding met alle elementen en een aanstiplijst die tot een correct EPC-attest kunnen leiden.

+ Wat indien ik geen bewijsstukken kan voorleggen?

Wij helpen u daarbij:

  • Zoek het bouwjaar op: zijn er geen bewijsstukken of vaststellingen mogelijk en er is weinig of geen informatie beschikbaar over de samenstelling van de gebouwschil, dan rekent de software met aannames.
  • Hierbij wordt bijvoorbeeld automatisch isolatie ingerekend bij gebouwen gebouwd vanaf 1971. Hoeveel isolatie er wordt ingerekend, hangt af van de leeftijd van het gebouw of de eenheid. De isolatiedikte die wordt ingerekend stemt overeen met de bouwgewoonten uit die tijd. Het is dan ook van belang het bouwjaar te achterhalen.
  • Zoek je woningpas op het internet, daarin staat intuseen al heel veel interassante informatie op, en hou deze pagina open tijdens de inspectie.

Voorzie zelf visuele bewijsstukken:

  • Heb je bijvoorbeeld geen facturen meer van isolatie van het dak, geen nood: voorzie dan een mogelijkheid om dit toch visueel te kunnen vaststellen door de deskundige: demonteer op voorhand een plafondspotje, neem een stukje gipskarton weg, etc…
  • Is jouw brander de voorbije jaren onderhouden geweest, zorg er dan voor dat dit onderhoudsattest beschikbaar is, daarin staat vaak optimale verbrandingsscores.
  • Heb je geen facturen meer van je nieuwe ramen? Bel de plaatser van je ramen en vraag een dubbel van de factuur op zodat die tijdens de inspectie aanwezig is.
  • etc... onze inspecteurs begeleiden u tijdens het gehele proces. 

+ Ik woon in een appartementsblok en alle appartementen zijn gelijkaardig, toch scoort mijn EPC slechter dan mijn buur, hoe kan dit?

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een zuidgericht appartement zal beter scoren dan een noordgericht appartement, vergelijk daarbij het aantal vrije gevels, en de score kan enorm verschillen.
  • Een appartement op het gelijksvloers, of één op een verdiep dat is ingesloten boven en onder door andere appartementen, of een dakappartement hebben misschien wel allemaal dezelfde vloeroppervlakte, maar verschillen enorm van contact daken, muren en vloeren.
  • Wij garanderen steeds een 100% correcte opmeting dat ter plaatse wordt uitgevoerd door onze deskundigen. Het kan zijn dat de epc van een ander appartement soms wat afwijkend werd opgemeten door een andere deskundige, met alle (negatieve- of positieve) gevolgen vandien.